Домой Мой дом Рис для суші

Рис для суші

614
0
суши

Варений рис — гохан — основа традиційного меню в Японії. Саме гохан — головний компонент таких страв, як макі-суші, інарі-суші, ніґірі-суші, тірасі-суші та інших. Приготувати рис для суші не складно. Варто лише врахувати декілька важливих дрібниць. Саме про ці дрібниці і поговоримо. Якщо Ви у Львові, дуже зголодніли та немає часу на приготування власноруч, то замовляйте доставку суші тут www.origami.lviv.ua.

Як обрати рис для суші?

Як обрати рис для суші?

Для приготування гохана категорично протипоказане використання довгозернистих сортів рису. Крім того, не варто використовувати пропарену крупу.

Ідеальне рисове зерно має бути круглим і відносно дрібним. На упаковці такого рису зазначено «Рис для суші». Такий рис відрізняється від звичайної рисової крупи стадіями шліфування, вмістом клейковини та швидкістю засвоєння води.

Найпопулярніші сорти:

  • Мотігоме — має короткі матові зерна, після приготування стає щільним і дуже липким.
  • Урутімае — має короткі матові зерна, після приготування набуває насиченого солодкуватого смаку.

Крім того, поціновувачам гохану смакують такі сорти як Кокухо (Kokuho), Кахомай (Kahomai), Маруйю (Maruyu), Мінорі (Minori), Нішікі (Nishiki).

За умови відсутності спеціального рису для суші можна використовувати звичайне кругле зерно, в якості якого ви впевнені. Із 1 кг сухої крупи вийде 10-15 порцій (ковбасок) ролів. В середньому, на одну дорослу людину достатньо 2-3 порції. Для двох людей достатньо варити 400 г крупи.

Як варити рис для суші?

Як варити рис для суші?

Передусім, крупу потрібно промити. І не просто промити, а зробити це з дотриманням усіх правил. Якщо ви проігноруєте цей етап, ваш відварений рис для суші буде занадто липкий і не смачний.

  1. Насипте рис у широку пласку ємність.
  2. Залийте крупу холодною водою. Відразу видаліть всі зернятка, які спливли на поверхню. У країнах Азії вважається, що якісний рис не може спливати у воді.
  3. Промийте крупу, обережно та м’яко протираючи зерна між долонями.
  4. Зауважте, через кілька хвилин вода, у якій ви миєте крупу, стає молочно білою. Цю рідину потрібно злити, залити рис чистою водою і почати все спочатку. Японські суші-майстри змінюють воду мінімум сім разів допоки рідина, в які промивається рис, не залишиться абсолютно прозорою. Рисове зерно після промивки стає матовим.
  5. Очищений рис відкиньте на друшляк або сито. Головна мета — позбутися зайвої вологи.

Наступний етап — теплова обробка крупи.

Тут все досить просто. Класичне співвідношення крупи та води для приготування гохану — 1:1,25. Тобто, вам потрібно 400 г промитого рису та 550 мл холодної води.

  • Перший етап приготування. Покладіть рис у зручну каструлю з товстим дном та залийте водою. Важливо: рис та вода повинні займати третину каструлі. Кришкою не накривайте. Дочекайтеся перших ознак кипіння. Солити не потрібно. Перемішувати рис також не потрібно.
  • Другий етап. Накрийте каструлю кришкою. Знизьте температуру нагріву до мінімуму. Варіть рис на тихому вогні 15 хв. В кінці варки на поверхні рису мають з’явитися невеличкі вентиляційні отвори. Отже, рис готовий. Кришку не відкривайте!
  • Третій етап. Зніміть каструлю з вогню і дайте рису відпочити ще 15 хв. В жодному разі не відкривайте кришку.

Після 15 хв. відпочинку, ваш гохан або рис для суш готовий.

Правильно приготований гохан не схожий на кашу-розмазню, але і розсипчастим він також не повинен бути. Зернятка рису мають бути м’якими і вільно відділятися одне від одного. Їм притаманна легка клейкість, що дозволяє легко формувати невеличкі рисові грудочки, які добре тримають форму.

Декілька корисних порад щодо того, як приготувати рис для суш з приємним ароматом та кольором:

  1. На першому етапі приготування покладіть до каструлі шматочок водоростей комбо (але перед початком активного кипіння витягніть їх з каструлі, щоб не зіпсувати смак страви). Водорості нададуть готовому рису морського аромату. Якщо комбо наразі недоступне, додайте замість нього листочок норі або шматочок ламінарії.
  2. Під час приготування можна додати до води трішки рисового вина міріна або саке.
  3. Якщо вам подобається рис жовтого кольору, додайте до води, в якій готуєте гохан, трішки куркуми.

Заправка для рису суші

Заправка для рису суші

Заправка для рису або сушідзе — це окрема кулінарна історія. Адже саме вона додасть смаку вашій страві.

В маленькій каструлі змішайте оцет, цукор, сіль. Постійно помішуючи, прогрійте суміш до повного розчинення сухих складових.

Важливо: японські суші-майстри беруть оцет, цукор і сіль у рівних пропорціях. У західних традиціях приготування суші оцту беруть більше: рівно стільки, як двох інших інгредієнтів разом узятих.

На кожні 400 г сухої крупи вам знадобиться:

  • оцет (рисовий, винний білий) — 2 ст. л. або 40 мл;
  • цукор — 2 ст. л. або 50 г;
  • сіль — 2 ст. л. або 50 г.

Якщо є можливість, додайте до суші соус Мірін. Він надасть заправці додаткової пікантної нотки.

Найважливіше при заправці рису — не деформувати зернятка при перемішуванні. Саме тому, для перемішування краще використовувати дерев’яну або силіконову кулінарну лопатку.

Перед перемішуванням рис варто перекласти на великий плаский таріль або в широкий пластиковий контейнер. Шар рису має бути максимально рівномірним.

Вилийте на рис заправку (тоненьким струменем по лопатці) і почніть перемішувати. Для цього піднімайте рис за допомогою лопатки, рухаючи її знизу-вгору та праворуч-ліворуч.

В ідеалі, заправка повинна потрапити на кожне рисове зернятко, тому перемішувати потрібно довго і ретельно, але дуже обережно.

Заправлений рис потрібно остудити. Японці роблять це за допомогою віяла, стверджуючи, що швидка зміна температури надає рису блиску перлів. В деяких західних суші-ресторанах, за відсутності на кухні віял, використовують звичайні вентилятори. Але в домашніх умовах достатньо дати рису просто відпочити.

Не варто готувати рис для суші заздалегідь. Це псує його консистенцію.

І все ж, якщо рис вже приготовано, а крутити роли немає часу, дійте наступним чином:

  • Розділіть рис на декілька рівних частин і розкладіть в поліетиленові пакети. Якщо грудка рису буде занадто великою, ви ризикуєте порушити водний баланс готового гохану: середина рисової грудки стане занадто вологою, а поверхня — занадто сухою.
  • Не зберігайте гохан в холодильнику. Краще покладіть йото на прохолодну підлогу або підвіконня.
  • Термін зберігання готового рису для суші — 2 доби. Але варто зазначити, що найсмачніші страви виходять із свіжозвареного рису.

Смачний та ароматний рис для суші можна і потрібно готувати в домашніх умовах. Цей процес не займе багато часу, а результат потішить вас. Не бійтеся пробувати щось нове, творіть і насолоджуйтеся своїми кулінарними шедеврами.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Пожалуйста, введите ваш комментарий!
пожалуйста, введите ваше имя здесь